Projekt otwartej przestrzeni w Singapurze

Artykuł / Inspiracje

Ten dom usytuowany w Singapurze, to naprawdę wyjątkowy projekt. Otwarta przestrzeń, która została zagospodarowana w taki sposób, aby było funkcjonalnie i ciekawie. Nie brakuje tu praktycznych rozwiązań, ale co najważniejsze, efekt wizualny staje się po prostu niemożliwym do opisania. Z jednej strony proste konstrukcje mebli, wysokiego regału, krzeseł, stołeczków i stołu oraz innych elementów wyposażenia. Z drugiej jednak każdy element został tak dobrany, aby integrować się z całością. Tworzyć z nią wspólną kompozycję, która urzeka w swojej prostocie i wszechstronności. Najważniejsza bowiem staje się otwarta przestrzeń, choć nie brak jej poczucia zachowania intymnej atmosfery. Tutaj łączą się stonowane szarości, które goszczą przede wszystkim na zestawie wypoczynkowym, umieszczony jakby w poniższym poziomie, obok schodów. Do tego kontrastowa i uniwersalna czerń. Bardzo mocna w swoim wyrazie, zagościła na wysokim regale aż po sam sufit, gdzie półki są rozmaitych długości i można na nich umieścić dowolne elementy, nie tylko książki. W tle biel jadalni i kuchni, a do tego ciepła barwa charakterystycznego drewna. Elementy, który zagościł w prostym, dość masywnym stole, ale przełamany został metalowymi stołeczkami na wysokich nogach. Drewno to także coś na kształt pufów, które umieszczono w części salonowej. Element dopełniający szarości kompletu wypoczynkowego i ożywiający go nieco. Uniwersalne barwy w tym wydaniu zyskały na charakterze. Przestały być tylko podstawową paletą kolorów, ale zaczęły żyć własnym życiem. Nadały harmonii i równowagi wnętrzu, które jest bogate aranżacyjnie, ale nie ma tu nic przytłaczającego. Efekt końcowy zachwyca, bowiem jest niepowtarzalny i unikalny. Jest przytulnie i ciepło, jak w prawdziwym domu. Klimatycznie. Panuje przyjazna atmosfera, choć przecież wyraziste barwy i kanciaste meble wydają się być mało przyjaznymi w obyciu. Ta aranżacja zaprasza to zagoszczenia w singapurskim wnętrzu.